10 juli 2014

Skradin och Nationalparken Krka

Skradin, med ca 4000 invånare är en mysig liten stad vid floden Krka som även Nationalparken är uppkallad efter. Vi tog in på en ställplats/camping ett par hundra meter från centrum för att utforska staden och nationalparken. Vi betalade bara 120 kn/natt, då ingick el. 
Staden är urmysig med bra restauranger och bra service överallt. WiFi var det dock si och så med. En restaurang som vi fastnade för är Toni's som serverade en urgammal traditionell rätt, typ "pulled pork" som man tillagar i en bytta placerad under glöd - jättegott. Fisken var också väldigt god. Brancin är namnet på fisken som jag åt, ingen aning vad den heter på svenska. Kräftorna och musslorna var också goda. Ja, som du ser så åt vi mest hela tiden :-)




I nationalparken finns förutom vattenfall en bit av gammal historia. Man fick se ur man på gammalt vis bakade bröd, vävde och brukade jorden.  Mycket att se och trevliga promenadstigar genom hela parken. I inträdet 110 Kn/vuxen ingick även båtturen från Skradin till nationalparken. Ville man hellre gå så gick det också bra, en lagom promenad på 5 km längs floden. Denna dag fick jag även lite färska fikon, min favoritfrukt! 


På väg till vårt nästa mål passerade vi Bornum och lite andra byar. Vi gjorde även en avstickare till Knin, man har ju hört talas ganska mycket om denna stad. Grönsaker hade vi handlat med oss av en gammal gumma i Skradin.

Knin
Historia med Wikipedia som källa:
Under det kroatiska självständighetskriget var Knin den inofficiella huvudstaden för den självutnämnda Serbiska republiken Krajina som upprättades av kroatienserbiska styrkor i början av 1990-talet. I samband med kriget utförde serbiska styrkor etnisk rensning av den kroatiska befolkningen som flydde till de delar av Kroatien som inte kontrollerades av de kroatienserbiska styrkorna. Sedan fredssamtalen brutit samman återtog kroaterna staden 1995 genom operation Storm. De kroatiska styrkornas övertagande av staden kom att sätta stop för fortsatta stridigheter. I det självständiga Kroatien har staden blivit en av symbolerna för kampen för en oberoende kroatisk stat och 1995 var Knin en av orterna som passerades av Frihetens tåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!