19 maj 2015

Göta kanal... och Vadstena

Vaknade tidigt till en regnigt Karlsborg. Tog en promenad, åt frukost och begav oss vidare. Vi vill inte ha regn och Karlsborg har vi ju redan sett i strålande solsken.
När vi ändå var i närheten av några slussar som vi missade på vår förra Göta Kanaltur bestämde vi att lägga dagen på dessa... och på att hitta solen :-)


Första stoppet för dagen blev Borenshult, som är kanalens brantaste sluss och som består av 5 sammankopplade slussar med en total höjdskillnad på mer än 15 meter.
Det slutade äntligen att regna så här stannade vi en stund och hann även med en härlig promenad längs Göta kanal. Dock ingen båt i sikte som behövde slussas.


Nu var vi ju när Vadstena och här har vi inte varit tidigare så då åkte vi dit. Vilken fullträff, så fint och himlen sprack upp och levererade en megasol till slut!


Parkerade gjorde vi vid slottet, allt som behövdes var en P-skiva och här kunde vi stå i 5 timmar. Helt otroligt, så bra parkering mitt i stan!

 
Det blev en promenad i staden, gata upp och gatan ner. Vi fick ju inte missa något intressant. Inhandlade lite mat i butiken på torget och åt lite sen lunch i bilen. Man behöver ju fylla på med lite bränsle emellanåt.
Slottet sparade vi till sist, så det var bara till att ta ytterligare en promenad och denna gången tog vi en mjukglass på vägen också. Räkan gillar nämligen mjukglass och vad gör man inte för att göra sin hund glad ;-)


Packar ihop oss i bobilen och åker vidare, denna gången mot Berg. Vi vill naturligtvis inte missa Bergs slussar. I Bergs berömda slusstrappa, Carl Johans slussar, med 7 sammankopplade slussar lyfts eller sänks båtarna inte mindre än 18,8 meter för att överbrygga nivåskillnaden till sjön Roxen. I Berg finns ytterligare två dubbelslussar, Oscars slussar och Bergs slussar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!